WORDS
Ge negativ feedback
Innan man ger sig ut i världen och ger sina medmänniskor negativ feedback, så bör man stanna upp och fundera vad det är man försöker uppnå. Risken för oönskade konsekvenser är stor. I bästa fall kan tolkar föremålet för feedbacken det man säger konstruktivt, och skapar bättre framträdanden eller andra verk i framtiden. Men hen kan också...
- bli fientlig mot dig - och sluta lyssna på dig, tolka allt du säger fel, och bryta eventuell vänskap, eller
- ta illa upp - och få sämre självförtroende och se sig själv som misslyckad, och aldrig igen utöva aktiviteten.
För att undvika detta är det viktigt att den du ger feedback till är i ett stadium där hen är mottaglig, och alltså både förstår det du säger och är redo att därefter använda informationen.
Det finns många andra tips på hur man ger negativ feedback. Det är bra att påminna sig om att man bör ge ungefär fem gånger mer positiv feedback än negativ, för att den negativa feedbacken ska tas emot på ett positivt/konstruktivt sätt. Däremot behöver den positiva och negativa feedbacken inte alltid komma samtidigt.
Om man inte är alldeles säker på att den berörda kommer förstå kritiken, så kan det vara en idé att ställa frågor, som för hen in på det resonemang man försöker förmedla. Denna teknik är särskilt bra om det kan vara något man själv har missuppfattat (där det t.ex. finns ett syfte med det som man tolkat problematiskt).
Allt detta är något jag ännu övar på. Det blev aktuellt igen när jag ville tipsa en kurskamrat på retorikkursen om hur han bättre kunde nå fram med sitt budskap. När han inte verkade (vilja) förstå det jag sa, så pressade jag ändå vidare. Det leder troligen ingenstans. Istället ska jag framgent försöka lyfta fram dom positiva kvaliteter som han tillför, särskilt dom som står i kontrast till det i hans framförande som jag inte tyckte om.