WORDS
Välplanerad spontanitet
Hur får man till ett humoristiskt framträdande som tas väl emot av publiken? Om du vill ha en guide från en expert, fråga en ståuppkomiker. Om du däremot vill reflektioner och tips från någon som knappast kan berätta ett skämt utan att slutklämmen faller platt, läs vidare.
Retorikens grundstenar
Innehåll, publik och sammanhang. Innehållet måste matcha publiken och sammanhanget. Lyssnarna måste alltså vara någorlunda intresserade av innehållet, vilket man kan få till genom att prata om något som berör dom. Dessutom måste det här vara ett passande tillfälle att ta upp det du tänkte prata om. Och också formatet måste passa sammanhanget.
Aldrig visa misstag. Oavsett om man missar något man hade tänkt säga, säger saker i fel ordning eller gör något annat misstag, så gör det inget. Publiken vet ju ändå inte vad man hade tänkt säga. Ett sätt att se till att det inte gör något om man missar något, är att förbereda mer material än vad som krävs.
...och humor
Humor uppstår när publiken blir harmlöst förvånad, i kombination med att dom får höra spontana, oväntade språkliga grepp. I huvudsak arbetar man med tonfall och tajmning för att verka spontan. Hur gör man då detta? Jo, man måste öva, öva och öva.
Skriv ett manus, läs det högt. Be om feedback. Gör hela framträdandet och tala som om du hade en publik, men titta bara på enstaka stödord i manuset. Gör samma sak utan manus, med eventuell rekvisita. När det flyter på under denna fas, så blir det bra också inför publik. När man har övat så många gånger och fått till formuleringar och tajmning så många gånger, så blir man också mindre nervös. Och framträdandet kan verka spontant.
Dom som verkar mest spontana är ofta dom som har övat allra mest.