WORDS
Navigera i webbdjungeln: Dokumentation
Oavsett om man är grön eller senior utvecklare, så behöver man enkel tillgång till dokumentation. Det svåraste för nybörjare brukar vara att lista ut vilken teknik det ens är man behöver hjälp med.
Exempelvis i ett Angular-projekt, så kan man bli osäker på om det man vill lära sig mer om har att göra med webbtekniker (Javascript och HTML), med Typescript, med Angular (api och HTML-mallsyntax) eller med RxJS.
Den överväldigande majoriteten av all information om programmering är skriven på engelska, och dokumentation finns på ett annat språk, så är den ofta mindre välskriven, komplett och à jour.
MDN Web Docs
Mozilla har samlat all dokumentation om sådant som finns inbyggt i webbläsaren i MDN Web Docs. Här finns information om Javascript, HTML och CSS, vilka api:er som stöds av vilka webbläsarversioner etc. Dokumentationen är nog den mest kompletta som finns om webbtekniker, utan att gå direkt till specifikationerna.
När man söker efter dokumentation, så kan det vara värt att lägga till "mdn" på slutet av sin sökfråga, för att försäkra sig om att MDN:s resultat kommer först.
Kompatibilitetsinformation
Eftersom vissa tekniker bara stöds i dom senaste webbläsarna, och man normalt också behöver stödja äldre versioner, så är det bra att hålla koll på vad som funkar var. Det finns två tjänster som ger snabb information.
- Can I use. Information om dom flesta webbtekniker.
- Kangax ECMAScript compatibility table. Information om Javascript-syntax.
Stack Overflow
Oavsett vilken typ av programmering man håller på med, så är Stack Overflow bra att använda för att hitta många exempel på lösningar till förhållandevis specifika problem.
W3Schools
W3Schools har en historik av missvisande och ibland direkt felaktig dokumentation. Deras exempel brukar vara lättförståeliga, vilket är anledningen till att många nybörjare använder sig av W3Schools. Var bara medveten om att den föreslagna lösningen kan ge problem längre fram.
Ditt språk, ramverk eller bibliotek
Det programmeringsspråk, ramverk eller bibliotek som du arbetar med har säkerligen egen dokumentation. Använd den också.