WORDS
När ska man donera till välgörenhet?
Effektiv altruism är en rörelse som går ut på att med kritiskt tänkande förbättra världen så effektivt som möjligt. Det här inlägget handlar om när man ska donera pengar och tid till välgörenhet: nu, senare eller kontinuerligt? I huvudsak argumenterar jag för att donera kontinuerligt.
För att få ut så mycket som möjligt av de pengar man donerar, så bör man fundera på när man gör sin donation. Andra har argumenterat för att antingen donera nu eller i framtiden, eftersom det statistiska väntevärdet (eng. expected value) för donationen borde vara störst i någon av dessa extremer. Detsamma gäller när man ger av sin tid eller sitt engagemang. Men något går förlorat om man fokuserar alltför mycket på ett fast väntevärde.
Nu, i framtiden och kontinuerligt
Jag vill förtydliga vad jag menar med tidpunkten för din donation.
- "Nu" - Satsa på att ge så mycket av dina tillgångar som möjligt direkt, även om det betyder att du inte kan ge lika mycket i framtiden. I sin extrema form kan detta innebära att ta lån för donationer.
- "I framtiden" - Investera pengar istället för att donera dem, så att du kan ge mer i framtiden.
- "Kontinuerligt" - Ge regelbundet bort en summa som du kan avvara, t.ex. varje månad eller varje år.
Varför man ska donera kontinuerligt
Här följer några argument för att varken lägga allt krut nu eller fokusera helt på senare.
Kontinuerligt flöde av pengar
Organisationer och effektiv altruism-rörelsen som helhet kan lättare planera åtgärder om de får ett kontinuerligt flöde av pengar. Genom att de effektivaste organisationerna kontinuerligt får pengar, visar man både dem och andra välgörenhetsorganisationer att de tjänar på att söka upp de effektivaste åtgärderna.
Om många kontinuerligt donerar, så kan det också möjligen göra mängden pengar som finns för välgörenhet lite mindre känslig för svängningar i konjunkturen. Det är osannolikt att de som planerar att donera "senare" skulle välja att donera i en lågkonjunktur, även om det skulle finnas ett stort behov.
Inte tappa fart (eng. momentum)
Effektiv altruism-rörelsen har efter ett dussin år uppnått en ganska bra fart på sin egen tillväxt i storlek och inflytande. Om många planerar att fokusera helt på donationer nu eller senare, så riskerar vi att vid något tillfälle tappa fart.
Inspirera andra
En diskussionspartner kommer att bli mer inspirerad om du säger att du redan nu donerar X kr varje månad, än om du säger att du har donerat en stor summa för 20 år sedan, eller planerar att donera en stor summa när du går i pension.
Öva på att konkretisera mål
Öva på att gå från plan till handling. Vår naturliga reaktion är ofta att inte ta tag i saker som är alltför abstrakta; det är svårt för oss att intuitivt förstå hur dessa pengar gör skillnad, så därför bör vi öva på att agera redan idag.
Donera hållbart
Om du donerar väldigt mycket på en gång, så riskerar du att dränera dina resurser. Det skulle kunna göra att dina möjligheter att donera i framtiden minskar, antingen för att alla dina investeringar är borta eller för att du lagt alltför mycket energi på donationerna.
Öka din motivation
Genom att regelbundet göra något konkret för att förbättra världen kan du bli gladare och öka din motivation (studier visar att altruistiska handlingar gör en glad). Vidare lär det göra att du bryr dig om vart dina pengar går, och att du efterforskar de bästa donationsmöjligheterna.
Diversifiera över tid
Ett vanligt råd till de som aktiesparar är att inte lägga alla ägg i samma korg, i syfte att minska risken, det vill säga att minska sannolikheten för att hamna långt från väntevärdet. (Hallström 2017, Aktiellt, Engelskspråkiga Wikipedia)
Ett sätt att diversifiera sina investeringar är att "dela upp [dem] i flera delar, så att en hög eller låg kurs vid det specifika tillfället inte har för stor inverkan". (Råd för småsparare, Wikibooks) Detsamma borde rimligen gälla avkastningen för välgörande donationer.
Förändrade rekommendationer
Om du donerar så mycket nu direkt att du inte kan donera i framtiden, så riskerar du att gå miste om nya kunskaper. De bästa rekommendationerna från betrodda experter, kommer att justeras allteftersom mer forskning bedrivs.
Förändrade åsikter om fokusområden och åtgärder
Du kanske ändrar åsikt om vilka fokusområden (eng. cause areas) som bör prioriteras. Dina åsikter kan komma att bli bättre eller sämre med tiden, och om du donerar så mycket som möjligt vid ett enda tillfälle riskerar du att helt negligera ett av de fokusområden som du vid en viss tidpunkt tyckte var viktigast.
Du kanske blir mindre altruistisk allteftersom
Om du blir rikare, så riskerar du att bli mindre altruistisk. Även om du om 30 år har mer pengar, så kan du bli mindre benägen att dela med dig av din rikedom. Det finns flera studier som visar att rikare personer är mindre empatiska. (Grewal 2012, Scientific American; Paul 2010, New York Times; 2010, Time [arkiv])
Din möjlighet att donera kan försämras
En anledning att donera något redan idag, är att även om du får mer resurser i framtiden, så kanske du inte kommer ha möjlighet att donera då. T.ex. kanske du har ett krävande jobb eller familj, som gör att du inte orkar lägga energi på altruism.
Om du är pessimistiskt lagd, kanske du är orolig för att stabiliteten i Sverige och världen försämras så att möjligheterna till förbättring genom altruism försvinner.
Skjut inte upp
Det kan hända att dina argument för att donera i framtiden, egentligen är en ursäkt för att skjuta upp dina donationer, att det helt enkelt är prokrastinering.
Tidsbegränsade möjligheter
Om du blir varse möjligheten att investera i något som kan ge mycket stor avkastning, så kan det vara värt att utnyttja den. En vanlig sådan investering kan vara att utbilda sig.
Detsamma gäller donationer. Om du hittar en (ev. tidsbegränsad) möjlighet att donera som kan ge mycket stor avkastning, ta tillfället i akt och donera gärna något utöver din vanliga summa.
Om du vet att du kommer ha bättre information om effektiva åtgärder vid ett specifikt datum i framtiden, vänta med att donera till dess. Exempel: du vet att en forskningsrapport kommer ut i maj om två år, som du tror kommer ge särskilda insikter. Donera då så fort du tagit del av rapporten. Det är viktigt att du har ett konkret datum, och att du sedan följer det.
Slutsatser
Här är mina preliminära råd, utifrån mitt sätt att tänka.
- Donera kontinuerligt, med start idag.
- Om du är i en svag eller osäker ekonomisk situation, donera en liten, symbolisk summa.
- Annars, donera en summa som du är bekväm med att avvara (t.ex. 10 % av din lön efter skatt).
- Om du ser en tidsbegränsad donationsmöjlighet, donera gärna en extra summa direkt.
- Om du har möjlighet och intresse av att utbilda dig, gör det.
- Om du inte ser bra möjligheter för direkta åtgärder, så är ett fullgott alternativ att donera pengar till organisationer som undersöker och prioriterar fokusområden och åtgärder. Det finns många andra bra sätt att donera (såsom donationslotterier och "välgörenhetsfonder"), men se till att inte vänta.
Global Priorities Project och 80,000 Hours har gjort ett enkelt flödesdiagram, som kan användas som initial guide för din situation.
Tack till Angelina Wolff och övriga som granskat och kommenterat texten.
Kommentarer
Gustav Alexandrie (2019-01-29)
Jag är inte säker på att det går att jämföra donationer med investeringar på det sättet som (7) antar. Anledningen till att man bör diversifiera när man investerar är ju främst att man har avtagande marginalnytta (t.ex. att ha 200 000 kr ger mig inte dubbelt så mycket nytta som att ha 100 000 kr), vilket gör att man bör vara särskilt noga med att undvika att förlora pengarna. Detta gäller inte när man använder pengarna i altruistiska syften (t.ex. att rädda 2 liv är rimligtvis dubbelt så bra som att rädda 1 liv). Givet att marginalnyttan inte är avtagande tror jag att väntevärdet är allt man behöver bry sig om.
Kommentarer? Mejla dem gärna.