WORDS
Avprogrammering
Tidskriften Språkvård publicerade år 1988 en nyordlista med orden avprogrammera, avprogrammerare och avprogrammering. Ordet avprogrammera definieras i tidskriften som att "omvända person som är medlem av religiös rörelse, sekt, e.d." Ordet och dess ursprung vittnar om ett flertal utvecklingar i samhället.
Det svenska ordet kommer från engelskan, där "att avprogrammera" heter "to deprogram". Då, liksom nu, lånade svenskar in många ord och fenomen från engelskan. I Sverige var och är USA - där fenomenet har sitt ursprung - mycket viktigt, och man inspirerades ofta av det som skedde där.
I USA växte många nyreligiösa rörelser på 1970-talet, som ofta hade ett komplicerat förhållande till resten av samhället. Som svar på detta introducerade Ted Patrick ett flertal tekniker för avprogrammering (Wikipedia). Det var just vid den tiden, 1970-75, som deprogram etablerades som ord i engelskan (dictionary.com).
Det har väl alltid funnits en vilja få avvikande personer att rätta sig i ledet, att följa samma beteendemönster och tro på samma sak som alla andra. Exorcism är ett närbesläktat fenomen, där målet är att driva ut onda andar. Bland annat ska detta kunna få en person att följa samma kristna tro som familjen och omgivningen. Eftersom ordet exorcism var så religiöst laddat, behövde man ett icke-religiöst, sekulärt begrepp, och där kom deprogram in i bilden.
Ordet deprogram kommer från prefixet de- och program. Det senare började användas om datorer 1945, och fick därtill betydelsen "träna till att bete sig på ett fördefinierat sätt" år 1963 (Etymonline). Då, precis som nu, tog datorer upp en stor del av det offentliga samtalet, så det var naturligt att låna metaforer från datorvärlden.
Bara genom ordet avprogrammering får vi en liten inblick i hur samhället fungerar: Sverige inspireras av USA, nyreligiösa rörelser fick fotfäste i 1970-talets USA, USA var i övrigt ganska sekulärt, och datorer utgjorde en källa till metaforer.